Seminar o dijabetesu i insulinskoj rezistenciji

 

Seminar o dijabetesu i insulinskoj rezistenciji

Prvi i jedini seminar u zemlji i šire koji drže doktor medicine i sertifikovani health coach-om Tatjanom Popovic. On je je osmočasovna vakcina svih dostupnih informacija na pomenute teme. Predavači su Tatjana Popović i Mona Maličević. Namenjen je svima koji žele da nauče na koji način mogu da spreče nastanak ili progres ovih bolesti uz holistički pristup zdravlju.

home_active_arrow
 

Seminar o dijabetesu i insulinskoj rezistenciji

Prvi i jedini seminar u zemlji i šire koji drže doktor medicine i sertifikovani health coach-om Tatjanom Popovic. On je je osmočasovna vakcina svih dostupnih informacija na pomenute teme. Predavači su Tatjana Popović i Mona Maličević. Namenjen je svima koji žele da nauče na koji način mogu da spreče nastanak ili progres ovih bolesti uz holistički pristup zdravlju.

home_active_arrow

Insulinska rezistencija je stanje neosetljivosti tela na hormon insulin koji luči pankreas, a koji reguliše nivo šećera u krvi. Rezultat je povišen šećer i insulin u krvi što na kraju vodi razvoju dijabetesa tip 2. Simptomi insulinske rezistencije mogu sasvim da izostanu, ali mogu biti i loše raspoloženje, bezvoljnost, umor, omaglica, anksioznost, glad, potreba za čestim uzimanjem hrane, grickanje između obroka, potreba za slatkišima i slanim grickalicama. Povećanje kilaže, masnih naslaga u predelu struka, donjeg stomaka i leđa, povišen pritisak, holesterol i trigliceridi, šećer u krvi, pojava cisti na jajnicima, akni i dlačica na licu kod žena mogu takođe sugerisati na postijanje insulinske rezistencije.

Uzroci pojave insulinske rezistencije su slabo aktivan životni stil, naslage masti oko unutrašnjih organa (nije vidljivo spolja), višak kilograma, gojaznost u predelu stomaka, masna jetra, odsustvo fizičke aktivnosti, pušenje, gestacioni dijabetes (dijabetes u trudnoći), hormonski disbalans, nedostatak sna, porodična pozitivna istorija... Rešavanje ovog zdravstvenog disbalansaje od velike važnosti kako bi se sprečio nastanak dijabetes melitus tip 2 koga zovu i "majka svih bolesti". Dijabetes melitus tip 2 (DM tip 2)je hronično metaboličko oboljenje koje je u porastu i koje sa sobom nosi rizik od ozbiljnih ispada iz fiziološkog funkcionisanja organima. Simptomi dijabetesa tip 2 su pojačana žeđ i pijenje vode, učestalo mokrenje, gubitak u kilaži uprkos pojačanom ritmu ishrane ili povećanim obrocima, osećaj gladi i žudnje za hranom, česte infekcije, opterećenje gljivicama (kandida) , sporo zarastenje rana, problemi sa vidom, problemi sa memorijom, raspoloženjem i umor. Uzroci nastanka dijabetesa su ne korigovana insulinska rezistencija (tokom života ili trudnoće), gojaznost, metabolički sindrom, nedostatak fizičke aktivnosti, zanemarivanje zdravog režima ishrane, stres, oboljena jetre i pankreasa, genetika. Rešenje dijabetesa tip 2 i normalizovanje šećera u krvi kao i drugih parametara koji su van okvira normale za većinu ljudi a koji su u tesnoj vezi sa dijabetesom je suštinski bitno za kvalitet i dužinu životnog veka osobe. Iz tog razloga je nastalo osmočasovni seminar koji ovim problemima prilazi na holistički način što snači da se tokom seminara daju odgovori na pitanja o prevenciji, uzrocima i rešenjima pomenutih disbalansa zdravlja.


Teme seminara:
Endokrina. Podela hormona
Šta je insulinska rezistencija?
Šta je dijabetes?
Rad pankreasa i uloga insulina
Kako oficijelna medicina leči ova stanja? Standardna terapije koju prepisuju lekari.
Koliko je hrana povezana sa dijabetesom i insulinskom rezistencijom?
Da li je hrana jedini uzrok pojave ovih zdravstvenih problema?
Kako izgleda idealno izbalansirani tanjir?
Osvrt na ishranu ljudi obolelih od dijabetesa u bolnici
Koliko se terapije u Srbiji razlikuju od onih u svetu, konkretno u Evropi i Americi?
Sve što treba da znate o povrću. Kako se priprema, kako ga izabrati? Kako ga koristiti u (detoks) sokovima i smutijima? Predlog 3 smutija za stabilizaciju šećera
Šta šećer radi telu? Kako šećer sa medicinske strane utiče na organizam? Gde se apsorbuje? Za šta nam koristi, a za šta nam šteti?
Alternativa rafinisanom šećeru!
Voće - kada i koje je najbolje jesti, sezonsko / lokalno?
Šta je niskoglikemijski index?
Šta su proteini? Značaj aminokiselina
Kako da napravite pravi izbor proteina za vaš organizam – biljni i / ili životinjski proteini? Koji su proteini preporučljiviji za lečenje insulinske rezistencije i dijabetesa?
Sve što treba da znate o žitaricama – Kako se kuvaju, koje sadrže gluten? Zašto je gluten sporna namirnica?
Kako čitati sastav proizvoda i na šta treba obratiti pažnju?
Metabolizam. Poremećaji metabolizma. Gojaznost
Tipovi metabolizma
Statistika gojaznosti
Predlozi obroka u toku dana
Fizička aktivnost
Šta jesti pre i posle treninga?
Pogled medicine na mlečne proizvode - kalcijum!
Da li su mlečni proizvodi zdravi?
Koliko su masti važne za hormone?
Koje su najzdravije masti? Koja ulja kada treba koristiti?
Grelin i leptin – medicinski pogled na žudnje
Kako kontrolisati žudnje za hranom – Zašto se javljaju? Alternativni pogled na žudnje za hranom
Stres
Suplementi
Voda / Alkohol / Kafa


Predavači ovog seminara će iz ugla konvencionalne medicine, alternativne medicine i nutricionizma dati najnovije informacije na temu dijabetesa i insulinske rezistencije, predloge ishrane i aktivnosti, kao i konkretne alate za prevenciju i rešenje ovih poremećaja zdravlja.